Teknologi og natur i samspill?

Teknologi og natur i samspill?

Historisk sett var mennesket skapt for å leve i ett med natur. Våre forfedre kom til Norge med kunnskapen om hvordan en best jaktet og ikke minst hvordan en overlevde farene der ute. Vi levde rett og slett av landet, enten det var elgkjøtt, fisk eller rett og slett bær. Selv om vi selvfølgelig lever av den samme maten den dag i dag, så er vi ikke nærheten av å leve av landet slik våre forfedre gjorde.

Til kontrast er det teknologien som har tatt helt overhånd her. Der våre forfedre løp ut og jaktet hjort fra de kunne gå, så leker våre unge i dag på mobiler og iPad-er. Det er en trist trend. Selv om vi kanskje ikke vil se barna sove i skogen resten av livet, så vil vi i hvert fall ha de i en form for aktivitet. Det mangler i dagens samfunn, og konsekvensene kan være store. Men hva om naturen og teknologien kunne spille på lag, slik at våre forfedres tradisjoner kunne møte dagens innovasjon?

 

Slik benytter vi teknologien i villmarka

Vår norske natur er vakker og gjenstand for turisme fra alle verdens hjørner. Selv om nordmenn selv ikke benytter seg av naturen så veldig mye, eller så mye som vi burde hvert fall, så har de fleste nordmenn ganske god tilgang til villmarken. Faktisk har selv de som bor midt i Oslo bare rett under en halvtimes kjøretur før de er i villmarka. Det betyr at mulighetene er gode for å ta med seg teknologien ut.

For eksempel er jakt blitt emne for mange oppfinnelser. Enten det er infrarøde kameraer for å spore bevegelser av dyr, eller en digital fiskesluk som kan filme under vann, så er innovasjonen knyttet til villmarken virkelig på gang innenfor jaktfeltet. Driver en på med isfiske, så er for eksempel sonarmaskinene et perfekt bevis på hvor langt innovasjonene har nådd. Det er rett og slett en stor fremgang på disse feltene over årene.

 

Et viktig samspill

Mens nordmenn og andre folkeslag har stått bak den ene innovasjonen etter den andre, så har vi dog nærmest glemt bort hvor viktig det å bevege oss ute i naturen egentlig er. Vi har latt oss bli ofre av hvor komfortable teknologien gjør oss. I dag sitter de aller fleste inne mesteparten av dagen, til og med på jobb. Om vi dog kunne benytte oss av de teknologiske mulighetene som finnes der ute, og kanskje finne opp noen nye, så kunne interessen for villmarka utvilsomt blomstret opp igjen.

Samspillet mellom natur og teknologi er nemlig ufattelig viktig – det være seg om det er karbonutslipp eller jakt. Naturen er vår beste venn, og den er best når vi faktisk nyter den og ikke blir sittende inne i lange stunder. Neste gang du tenker på å kjøpe deg ny teknologi, hvorfor ikke investere i noe som får deg utendørs? For eksempel kan det være nytt bilutstyr som kan gjøre turen til utendørs parker, konserter, kjøreferier eller camping turer enda bedre og optimal.

Det finnes mange alternativer der ute, og teknologien utvikler seg stadig i riktig retning. Allikevel handler det mest av alt om hvordan vi benytter den og til hvilke formål!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *